Jak pečovat o plyšové koberce

Plyšový koberec rozzáří každou místnost!

Co v tomto článku, který se týká péče o plyšové koberce, naleznete:

plysovy-koberec-gazu-jak-pecovat-o-koberce

Než se pustíte do čtení, chtěli bychom vás pozvat na náš Facebook, kde se můžete v naší komunitě na zkušenosti zeptat ostatních zákazníků. Zákazníci se také v komentářích dělí o fotografie plyšových koberců zakoupených u nás, můžete se tak i inspirovat.

 

Základní informace, úvod k plyšovým kobercům

Dlouhý vlas plyšového koberce, sametový vzhled, nepřeberná škála barev, množství rozměrů a mnoho dalších skvělých vlastností, které charakterizují skvělé plyšové koberce, které se hodí do každé místnosti ve vaší moderní domácnosti. Zelený, červený nebo jiný pestrý plyšový koberec ocení především děti v dětském pokojíčku, naproti tomu méně výrazné barvy (šedá, krémová, světle béžová), jenž působí minimalistickým dojmem, ocení zákazníci především v obývacím pokoji, ložnici nebo v pokoji pro hosty.

Pro úplnost zde uvedeme základní parametry a běžné rozměry plyšových koberců z naší nabídky:

Váha: 650 g/m2
Délka vlasu: 3 cm
Materiál vlasu: Mikrovlákno (antialergické vlastnosti)
Výhody: protiskluzové body ze spodní strany koberce, jednoduchá manipulace s kobercem, design, škála barev a rozměrů
Rozměry:

  • 80x150 cm
  • 120x170 cm
  • 140x200 cm
  • 160x230 cm
  • 200x300 cm

plysovy-koberec-gazu-jak-pecovat-o-koberce3

 

Vyluxování koberce je účinná metoda, je však potřeba dodržovat určité zásady

K pravidelné péči o koberec si vystačíte s běžným vysavačem, díky němu zabráníte zašlapáváním nečistot hlouběji mezi vlas koberce a do jeho podkladu. Vysavač nastavte spíše na menší výkon a na sací hlavě nemějte nasazen nebo aktivován drhnoucí kartáč. V žádném případě nepoužívejte rotační kartáče, které by vytrhaly a poškodily dlouhý vlas plyšového koberce. Doporučujeme koberce vysávat pouze ladnými tahy směrem k sobě. Koberec nedrhněte tahy k sobě a od sebe. Nejlepší způsob, jak koberec zbavit drobků pomocí vysavače, je patrně vysávat koberec bod po bodu. Pokud máte vysavač, který to umožňuje, tento způsob určitě vyzkoušejte. Sundejte sací hlavici a vysávejte bod po bodu pouze koncem trubky v místě největšího zadrobení. Opět zdůrazňujeme, že vysavač musí být zapnutý na minimální sací výkon.


Jak je to s praním a vyklepáváním plyšového koberce? 

Pokud se rozhodnete k většímu úklidu, tak plyšový koberec můžete vyklepat. Na vyklepávání koberce však použijte pouze vlastní ruku. Klasické kobercové klepače v tomto případě nechte stranou a pouze údery ze spodní strany koberce, bez použití větší síly, koberec vyklepejte. Pokud byste koberec vyklepávali silou, co to jenom jde, hrozilo by poškození vnitřní výplně, která by se časem mohla začít rozpadat a koberec by tak ztratil svoji pevnou vlastnost. Vazby vnitřní výplně by se rozpadly a malé částečky by se začaly usazovat v rozích koberce. V některých místech by pak koberec neměl žádnou výplň. Praní v pračce nedoporučujeme, koberce tak můžou ztratit své původní vlastnosti. Praní je jednou z dalších "násilných" metod, jakými koberce rozhodně čistit nedoporučujeme, stejně jako výše zmíněné vyklepávání klepači a hrubou silou.

plysovy-koberec-gazu-jak-pecovat-o-koberce2


Čištění skvrn v případě znečistění tekutinou nebo jídlem

V případě znečištění plyšového koberce tekutinou je potřeba rychlého zásahu. V případě zaschnutí skvrny by odstranění probíhalo mnohem hůře. Pro akutní řešení využijte papírových utěrek, které na skvrnu přimáčkněte – nesnažte se utěrkou třít, ať nezničíte vlas koberce. Tento proces opakujte několikrát s novou utěrkou, dokud utěrka nezůstane suchá. K vyčištění skvrn použijte šetrný čistící prostředek určený na koberce jako např. šampón na koberce Vanish. Nepoužívejte syntetické prostředky.


Jak se ke koberci chovat tak, aby vydržel co nejdéle?

Zásadním aspektem životnosti každého plyšového koberce je způsob používání. Pokud chcete, aby plyšový koberec vypadal co nejdéle jako nový, tak jej nezatěžujte nábytkem a neumisťujte na velmi frekventovaná místa. Zmíněné zatížení nábytkem vede k deformaci vlasů. Pro snížení této deformace nábytek pravidelně přesunujte a koberec přemísťujte nebo otáčejte tak, aby v průměru byla každá strana koberce zatížena stejně dlouho. Koberec je díky svým vlastnostem náchylný k sešlapání, aby vám vydržel co nejdéle jako nový, dodržujte všechny výše zmíněné body.

EMMA_FINAL

KOLEKCE_ATLAS_FINAL

TAP_FINAL

DELHI_FINAL

Jak na sešlapaný koberec?

Sešlapaný koberec je nepříjemná záležitost snad pro každého. Často se tak stává, pokud je koberec vystaven nepřiměřené zátěži nebo umístěn na příliš frekventovaném místě. Plyšové koberce kvůli svému jemnému vlasu trpí více na sešlapání než obyčejný koberec s vlasem do jednoho centimetru. Pokud začnete pozorovat, že se koberec začíná sešlapávat, ihned jej pootočte, aby se zatěžovaná strana vyměnila s méně zatěžovanou stranou. Sešlapané vlasy koberce se budou mít tendenci vrátit do původní polohy, pokud nebudou vystaveny dalšímu zatěžování. Pomoci můžete také rozčesáváním jemným hřebenem. Koberce není doporučeno prát, nicméně praním na nízkou teplotu v pračce nic nepokazíte, praní se však nesmí opakovat příliš často. Po důkladném vysušení poznáte, že sešlapání zmizelo, opět si můžete pomoci hřebenem a celý koberec hezky načechrat. Abyste nemuseli problémy se sešlapáním vůbec řešit, neumisťujte koberec tam, kde víte, že bude nepřiměřeně zatěžován, a to například na chodbě, ve dveřích, pod nohami u stolku a na dalších obdobných místech, kde hrozí delší zátěž koberce.

plysovy-koberec-gazu-jak-pecovat-o-koberce1

Nakonec si prohlédněte galerii plyšových koberců. Fotky nejsou od výrobce, ale jsou naše vlastní - pořízené námi, resp. naším profesionálním fotografem. Reálné fotografie vám pomohou lépe si představit, jak by koberec skutečně vypadal ve vašem interiéru. Fotky nejsou upraveny žádným filtrem. Jsou pořízeny dopoledne během slunečného dne a zároveň byl použit blesk pro ještě lepší zachycení scény. Pokud se vám nějaký koberec líbí, stačí na něj kliknout a budete přesměrování na detail produktu.

Lze použít vodní vysavač? 

Srovnání vodních vysavačů s běžnými vysavači ukazuje, že vodní vysavač může být pro péči o plyšové koberce vhodnější. Voda totiž účinně vytahuje nečistoty a bakterie z koberce, avšak je nutné poznamenat, že tuto metodu používejte opatrně, neboť příliš mnoho vody může koberec poškodit. Je důležité si pečlivě přečíst návod k použití vodního vysavače před jeho použitím. Vodní vysavač se hodí i například na sedací soupravy. Podívejte se na nejlepší vodní vysavače a zjistěte, jaké další májí využití. Prohlédněte si nejlepší vodní vysavače. Další možností je přenechat vyčištění skvrn profesionální firmě.

plysovy-koberec-bezovy

plysovy-koberec-cerveny

plysovy-koberec-hnedy

plysovy-koberec-ruzovy

plysovy-koberec-svetle-ruzovy

plysovy-koberec-svetle-sedy

plysovy-koberec-vice-barev

plysovy-koberec-vice-barev-1

plysovy-koberec-vice-bezovy

plysovy-koberec-vice-svetle-bezovy

plysovy-koberec-vice-svetle-bily-ivory

plysovy-koberec-vice-svetle-cerny

plysovy-koberec-vice-svetle-fialovy

plysovy-koberec-vice-svetle-hnedy

plysovy-koberec-vice-svetle-matovy

plysovy-koberec-vice-svetle-oranzovy

plysovy-koberec-vice-svetle-sedy

plysovy-koberec-vice-svetle-tyrkysovy

plysovy-koberec-vice-svetle-zeleny

plysovy-koberec-vice-tmave-ruzovy

Teď už si jenom zbývá koberec vybrat! Začněte třeba tady: Plyšové koberce

Nezapomeňte také sledovat náš blog, kam přispíváme články s tipy na oblíbené zboží, které by se vám mohlo líbit. 

A co vodní vysavače? Srovnání vodních vysavačů s běžnými vysavači ukazuje, že vodní vysavač může být pro péči o plyšové koberce vhodnější. Voda totiž účinně vytahuje nečistoty a bakterie z koberce, avšak je nutné poznamenat, že tuto metodu používejte opatrně, neboť příliš mnoho vody může koberec poškodit. Je důležité si pečlivě přečíst návod k použití vodního vysavače před jeho použitím. Vodní vysavač se hodí i například na sedací soupravy. Podívejte se na nejlepší vodní vysavače a zjistěte, jaké další májí využití.

Těšíme se na vás zase u příštího článku. 

Nepřehlédněte tyto kategorie: 

Mantinely do postýlky   Křesílka pro děti     Hrazdičky pro miminka    Houpačky pro děti

Zavinovačky pro miminka   Plyšové koberce     Hnízdečka pro miminka    Osušky pro miminko