Mantinel do postýlky: perfektní dětský doplněk

Dětské mantinely - vše, co potřebujete vědět

Mantinelům do dětské postele jsme se věnovali již v řadě článků na našem webu. Následující článek je unikátní v tom, že všechny informace, které potřebujete před koupí znát, jsme shrnuli na jedno místo. 

Na co jsou mantinely do postýlky?

Jak už samotný název napovídá, mantinel odděluje nebo vymezuje nějaký prostor. V případě mantinelů do postýlky vymezuje prostor, který je bezprostředně kolem dítěte. Největší výhodou mantinelů je ochrana dítěte před poraněním. Mezí další výhody patří také to, že miminku nevypadnou hračky nebo dudlík mimo postýlku. Dále zútulní celý dětský pokojíček. Mantinel je dominantní doplněk, pokud vhodně sladíte barvy s ostatními doplňky, zjistíte, že pokojíček bez mantinelu v postýlce nevypadá tak útulně jako s ním.

Jak vybrat mantinel do postýlky?

Vybírat lze podle mnoha kritérií, které si stanovíte. Jedním z nich může být například cena. Ta začíná zpravidla na stovkách korun za varianty v nejkratších rozměrech, dostat se může řádově i na tisíce korun, pokud hledáte mantinely prémiové kvality současně s větší délkou.

Dalším kritériem při výběru mantinelu může být právě jeho délka. Před koupí je dobré mít představu, jak chcete, aby mantinel v postýlce vypadal. Pokud chcete mantinel podél celého obvodu postýlky, jednoduše sečtěte její obvodové strany a vyjde vám rozměr, který hledáte. Jako příklad si uvedeme běžnou dětskou postýlku v rozměru 140x70 cm. Sečteme všechny strany (140+70+140+70) a vyjde nám číslo 420 cm. Nyní už víme, že hledáme mantinel v délce 420 cm. Výsledek pak může vypadat třeba takto:

 mantinel-do-postylky-cop-bily-1

Dávejte také pozor na výšku mantinelu. Některé postýlky s nízkou ohrádkou nejsou vhodné pro vysoké mantinely, a to především z estetického hlediska. Doporučujeme vždy koupit mantinel s nižší výškou, než je výška ohrádky, záleží však na vašich preferencích.

Dají se mantinely prát?

Ano, dají, alespoň ty z naší nabídky. Mantinely značky KMS mají navíc tu výhodu, že se jednotlivé prameny dají rozplést a vyprat tak můžete pouze ten, který je znečištěný. Do pračky však můžete vložit celý mantinel, určitě nezkoušejte mantinel rozpárat a vyprat pouze látku bez vatelínu (antialergická silikonová výplň). Vatelín by se vám již nepovedlo rovnoměrně dostat zpět do pramene. Doporučujeme prát pouze na nízké otáčky (jemné prádlo) a teplotu kolem 30° C, v opačném případě riskujete deformaci materiálu. Nevhodným praním obzvlášť trpí umělé vlákno uvnitř mantinelu, kterému byste nevhodným praním zkrátili životnost. 

Dále je potřeba dbát obezřetnosti při ždímaní a sušení mantinelů. Ždímačka = NE! Sušička ano, ale s určitými výhradami. Nepřirozené sušení vysokou teplotou způsobuje opět deformaci materiálu a švů. Je dobré, pokud mantinel necháte uschnout přirozenou cestou u topení nebo na sluníčku. Pokud jste rozpletli jednotlivé prameny, znovu je spleťte až po dokonalém vysušení.

prani-mantinelu-gazu-gif

Jak si ušít vlastní mantinel do postýlky?

Pokud jste nadšení do šití, ušít si vlastní mantinel pro vás bude snadné, i když nejspíše finančně náročnější, než pokud byste si mantinel zakoupili. Základem při šití mantinelu je vždy bavlna, vatelín, metr, šicí stroj a nůžky. Šířku jednoho pramene volte zhruba 20 cm (náš tip). Jednoduchým vzorcem si můžete vypočítat, jaký by pak jeden pramen měl průměr. Šířku látky (obvod pramene) vydělte číslem 3,14 (π). V případě 20cm kusu široké látky tak budete po vyplnění vatelínem mít pramen s průměrem zhruba 6,3 cm. Můžete to udělat i opačně. Víte, že chcete pramen s průměrem 10 cm, tak jednoduše toto číslo vynásobte číslem 3,14 (π) a vyjde vám šířka látky (obvod), kterou budete potřebovat. Pak už záleží jenom na tom, jak dlouhý mantinel si přejete vyrobit.

Samotný postup výroby je následující. Látku přehněte tak, aby k sobě dosedala lícem, následně ji sešijte po dlouhé a jedné krátké straně. Poté látku převraťte lícem ven, aby švy zůstaly z vnitřní strany a můžete začít plnit vatelínem. Existují i plničky, které vypadají jako podélné dutinky, díky nim je plnění pohodlnější, určitě si však vystačíte i svépomocí. Nezapomeňte také na určitou roztažnost bavlny a také na to, že čím větší průměr pramene zvolíte, tím více vatelínu budete potřebovat. Po vyplnění pramenů prameny sešijte k sobě, případně stáhněte provázkem a začněte zaplétat tak, jako když se plete jednoduchá pomlázka.

Níže jsme pro vás přichystali přehlednou tabulku velikostí. Můžete z ní vyčíst, jak široký budete potřebovat pás látky, abyste docílili požadovaného průměru pramene.

Průměr pramene (cm) Šířka látky (cm)
4 12,5
5 16
6 19
7 22
8 25
9 28
10 31,5

Pokud si na vlastnoruční šití netroufnete, nemusíte zoufat, z naší široké nabídky mantinelů si jistě vyberete.

Co dalšího do postýlky k mantinelu?

To už záleží pouze na vás. Měli byste však dbát na to, aby dítě v postýlce nebylo stísněné. Vždy kolem něj musí být alespoň nějaký prostor k protahování ručiček a nožiček. Mantinel je dostatečně dominantní prvek, postýlku tak obohaťte spíše o decentnější prvky jako je například dečka a přikrývka. Některé maminky do postýlky k mantinelu umisťují také hnízdečko, je potřeba dodat, že obvod postýlky by v tomto případě měl být větší, aby se zachovala její vzdušnost.

Galerie mantinelů

V následující galerii si můžete prohlédnout několik mantinelů z naší nabídky. Pokud vás některý zaujme, stačí na něj kliknout a budete přesměrování na kartu produktu:

mantinel-do-postylky-cop-matovy-bily-4

mantinel-do-postylky-cop-kvetiny-jarni-sedy-bily-1

mantinel-do-postylky-bezovy-velur-2

mantinel-do-postylky-cop-sedy-bily-hvezdicky-1

Pokud si chcete prohlédnout další vzory, přejděte do naší kategorie, kde si můžete copové mantinely rovnou zakoupit. 

 

Jste na GAZU.cz poprvé? Líbil se vám náš článek a zaujalo vás naše zboží? Připojte se k naší komunitě na Facebooku a diskutujte s ostatními ohledně produktů, které vás zajímají. Můžete si přečíst i naše další články, které věnujeme dětskému zboží. Věříme, že v nich najdete spoustu inspirace. 

✨ Náš tip: Pokud sháníte výbavu pro miminko, doporučujeme projít si kategorii s hnízdy a zavinovačkami, dále kategorii stylových hrazdiček se závěsnými hračkami. Nezapomeňte také na kategorii s kvalitními ergonomickými nosítkypeřinkami pro nejmenší nebo třeba výběr nejlepších dětských houpaček. Další tipy naleznete v naší kategorii s tipy na dětské zboží.

Děkujeme za vaši přízeň a těšíme se na další kontakt s vámi.

Tým GAZU.cz

EMMA_FINAL

KOLEKCE_ATLAS_FINAL

TAP_FINAL

DELHI_FINAL