Vše o hrazdičkách pro miminka

Hrazdičky pro miminka v přehledném článku

Osnova článku:

  1. Od kdy je vhodná hrazdička pro miminka?
  2. Jak umístit hrazdičku nad miminko?
  3. Je důležité rozmístění hraček na hrazdičce?
  4. Může se starší miminko o hrazdičku přitahovat?
  5. Je hrazdička pro miminko bezpečná?
  6. Vyplatí se koupit dětská hrazdička na bazaru?
  7. Plastová nebo dřevěná hrazdička pro miminko?
  8. Jaké je doporučené příslušenství k hrazdičce?

hrazdicka-pro-miminko-bila-gazu

Od kdy je vhodná hrazdička pro miminka?

Hrazdičku můžete pořídit miminku již od 2 měsíců věku. Na tomto datu se shoduje mnoho specialistů a také maminek na diskusních fórech. Ve věku mladším 2 měsíců nedokáže miminko naplno vnímat jednotlivé pohyby hraček a pochopit princip pohybu, resp. akce a reakce. 

Jak umístit hrazdičku nad miminko?

Hrazdičku je vhodné umístit tak, aby miminko nemělo hračky nad hlavou, ale spíše nad hrudníčkem až bříškem. Ideální je, aby hračky visely v takové vzdálenosti, kdy na ně miminko sotva dosáhne a lépe si tak uvědomilo dotek nebo náraz ručičky do hračky, která se začala pohybovat. Tímto způsobem si miminko začne lépe uvědomovat příčinu a následek toho, co provádí a později kolem 3. až 4. měsíce si bude již vědomě s pohupujícími se hračkami hrát.

Je důležité rozmístění hraček na hrazdičce?

Některé hrazdičky jsou poměrně široké, a proto by se mohlo zdát, že umístit hračky po celé šířce hrazdičky je dobrý nápad. Za nás doporučujeme umístit hračky na hrazdičce především s ohledem na věk dítěte. Ve věku kolem 2 měsíců doporučujeme umístit hračky spíše blíže ke středu hrazdičky. Později, až bude mít miminko kolem 5 měsíců, doporučujeme hračky na hrazdičce rozprostřít do široka, aby mělo děťátko nutkání se pro hračku natahovat a zkoušelo ji zasáhnout i nožkama. 

hrazdicka-pro-miminko-bila-gazu-umisteni

Může se starší miminko o hrazdičku přitahovat?

V tomto případě velmi záleží na materiálu, ze kterého je hrazdička vyrobena. Podstatné je také provedení konstrukce. Pokud uvážíme, že miminko má v 5. měsíci, když už je pomalu schopné se za hrazdičku přitahovat, zhruba kolem 5 až 8 kg, zkuste na hrazdičku podobnou silou zatlačit ve všech směrech, zda konstrukce drží pevně. Pokud máte pocit, že se hrazdička prohýbá a má tendenci prasknout, miminku v každém případě zabraňte v přitahování se. Zlomená konstrukce, případně utržené provázky s hračkami by mohly způsobit miminku problémy. 

Je hrazdička pro miminko bezpečná?

Jak již bylo zmíněno výše, nejvíce záleží na konstrukci a pevnosti hrazdičky a jejích příslušenství. V případě, že si pořídíte hrazdičku pro miminko, první pro jistotu ověřte mírným zatlačením na místa na hrazdičce, zda nedochází k prohýbání a hrazdička nemá tendenci prasknout. Zkontrolujte také, zda hrazdička nemá v konstrukci vůli a jestli všechny díly do sebe hezky lícují. Pokud do sebe vše zapadá, stabilita hrazdičky je zajištěna. Zkontrolujte také závěsné hračky, zda pevně drží a nehrozí uvolnění. Uvolněné hračky by mohly miminku spadnout do pusinky, proto dbejte na důkladnou kontrolu stavu hrazdičky a příslušenství, než se s ní začne miminko seznamovat v praxi.

hrazdicka-pro-miminko-bila-kulata-konstrukce

Vyplatí se koupit dětská hrazdička na bazaru?

Kupovat bazarové zboží tohoto typu pro miminko zásadně nedoporučujeme. Hrazdička může být opotřebovaná a může mít skryté vady, které nejsou na první pohled vidět. 

Náš tip: V naší nabídce naleznete také obrovské množství moderních a dětských koberců. Obzvláště oblíbené jsou dětské koberce z kolekce EMMA KIDS. Krásné obrázkové koberce rozzáří každý dětský pokojíček, mrkněte na ně.

EMMA_FINAL

Plastová nebo dřevěná hrazdička pro miminko?

V zásadě je to jedno. Dá se však říci, že i dřevěná hrazdička může být vyrobena nekvalitně, stejně jako plastová hrazdička může být velmi solidní. Vždy je dobré v první řadě zapátrat po referencích od jiných uživatelů a pokud má produkt horší hodnocení, je lepší se mu vyhnout. Pokud se rozhodujete mezi dřevěnou nebo plastovou čistě z estetického hlediska, za nás doporučujeme volit hrazdičky dřevěné. Kus řemeslné práce stolaře ve většině případů vypadá vždy lépe než litý kus plastu. 

hrazdicka-pro-miminko-bila-gazu-hracky

Jaké je doporučené příslušenství k hrazdičce?

Ideálním doplňkem k hrazdičce je dozajisté měkoučká podložka, na které miminko leží. Velmi oblíbené jsou podložky ve tvaru listu nebo kulaté podložky s oušky nebo volánky. Další možností je také umístit děťátko do hnízdečka a nad něj umístit hrazdičku Mnoho maminek pořizuje k hrazdičkám také pletené mantinely do postýlky. Na hrazdičku můžete také zavěsit různá chrastítka a oblíbené hračky, na které miminko reaguje. Hračky postupně obměňujte, aby pro miminko byla stále zábava poznávat nové tvary a vlastnosti.

hrazdicka-pro-miminko-bila-gazu-prislusenstvi-1

Hrazdičky pro miminka naleznete také v naší nabídce. Projděte si je a dejte nám vědět, která by se vám do dětského pokojíčku hodila nejvíce.

Děkujeme za čas strávený čtením tohoto článku. Přijďte se inspirovat i příště nebo rovnou navštivte náš blog, kam přidáváme naše tipy do přehledných článku. Tým GAZU.cz :)

 

Nepřehlédněte tyto kategorie: 

Mantinely do postýlky   Křesílka pro děti     Hrazdičky pro miminka    Houpačky pro děti

Zavinovačky pro miminka   Plyšové koberce     Hnízdečka pro miminka    Osušky pro miminko